ann-lisbeth sanvigs kunstskole,  Ann-Lisbeth Sanvigs Online Kunstskole,  billedkunst,  Kunst,  Kunstskole,  online,  online kunstskole,  online kurser,  podcast

Kvindelige kunstnere – Ny podcast serie på kunstskolens hjemmeside.

Kvindelige kunstnere – Ny podcast serie på kunstskolens hjemmeside.

Udkommer første gang den første søndag i advent.

Jeg har været udøvende og udstillende kunstner i snart 25 år.

Og jeg har altid tænkt på mig selv som kunstner – ikke som kvindelig kunstner.

Altså indtil jeg på en udstilling blev præsenteret som dette.

Ikke at der er noget galt med at være kvindelig kunstner. Jeg havde i min naivitet bare aldrig troet, at det havde en betydning.
Det er vel for pokker kunst, som jeg laver og ikke “kvindekunst”!
I parentes bemærket, så har jeg da måtte lægge øre til nedladende bemærkninger som:
“Er det ikke meget feminint?” Og “Er det ikke mest kvinder, der kan lide og køber dine malerier?” Og hvad er der forøvrigt galt med det, hvis det altså var sådan?
Jeg har dog altid kunnet mærke, at jeg på nogle områder havde sværere betingelser end mine mandlige kolleger. Men da jeg altid bare har kørt på og aldrig ladet mig stoppe., så har jeg ikke ladet mig slå ud af det.

Der har gennem det sidste stykke tid kørt en debat både i medierne og på de sociale medier omkring kvindelige kunstneres repræsentation på museer både herhjemme og i udlandet.

Der har været talt og skrevet meget om, hvorvidt der skulle indføres kvoter for at sikre, at kvindelige kunstnere både bliver udstillet, og at museerne køber deres værker til deres samlinger.
For at gøre det kort, så viser de seneste tal fra 2015- 2019, at erhvervelser af værker af kvindelige kunstnere rykker fra 22 % til 36 % og soloudstillinger med kvindelige kunstnere rykker fra 29 % til 34 %. (Målingen er gennemført af Organisationen Danske Museer). Så der er heldigvis en lille fremgang.
Et hurtigt blik på Dansk Galleri Sammenslutnings hjemmeside viser, at der også en større repræsentation af mandlige kunstnere på flertallet af de danske gallerier.

Det er bare ikke godt nok.

Alene af den grund at det kunstsyn/den kunstsmag, som tilsyneladende er herskende og dominerer den danske kunstverden, også er det, som vi og kommende generationer af kunstelskere bliver præsenteret for.
Hvorvidt der skal inføres kvoter for kvinder eller ej, det vil jeg ikke beskæftige mig med i disse podcasts.
Til gengæld vil jeg præsentere dig for en række betydningsfulde kunstnere ( både nulevende og afdøde), som også er kvinder.
Fordi jeg synes, at de fortjener det!

Anna Ancher.

Den første podcast i serien “Kvindelige kunstnere” udkommer 1. søndag i advent og kommer til at handle om Anna Ancher, som på mange måder var atypisk for datidens kvindelige kunstnere.

Kommentar